Κρίστη Στασινοπούλου – “Ημερολόγια On the Road” (κυκλοφορία βιβλίου)

Άρθρο από τον Σωτήρη Μπέκα

Στα “Ημερολόγια On the Road” η Κρίστη Στασινοπούλου μας διηγείται μία πορεία που ελάχιστα έγινε γνωστή στην Ελλάδα, τη στιγμή που αυτή ήταν σε εξέλιξη, αλλά μπορούσαν να την εκτιμήσουν αρκούντως σε δεκάδες άλλα μέρη εκτός της χώρας μας, εκεί όπου καλούσαν τη σημαντική Ελληνίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιό, μαζί με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μπάντα τους. Η δουλειά τους έτυχε ευρείας αναγνώρισης σε πολύ σπουδαία φεστιβάλ ανά τον κόσμο και ίσως να υπήρξε και ευτυχής συγκυρία, το γεγονός ότι στην Ελλάδα εμφανίζονταν περίπου ως προσεκλημένοι, όπως και άλλοι διεθνείς καλλιτέχνες. Διότι, ακριβώς αυτό ήταν. Παρότι η ίδια είχε ήδη μια αξιοπρόσεκτη καλλιτεχνική παρουσία στη δεκαετία του ’80, ήταν το καλειδοσκοπικό μουσικό χαρμάνι που ανέπτυξαν μαζί με τον Στάθη Καλυβιώτη, και το οποίο περιελάμβανε ξεκάθαρες επιρροές Ανατολικής μουσικής, αλλά και ευθείες αναφορές από την ελληνική φολκ μουσική, που τελικά τους χάρισε την αποδοχή που πραγματικά άξιζαν, αλλά και διεκδίκησαν με τόση πολλή δουλειά και αφοσίωση στην Τέχνη τους. Στο νέο της βιβλίο “Ημερολόγια On the Road”, λοιπόν, η Κρίστη Στασινοπούλου μας δίνει την ευκαιρία να ακολουθήσουμε τα βήματα ενός εκπληκτικού ταξιδιού, που μοιάζει με το “Magic Bus” της World Music. Η πορεία αυτή, μάλιστα συνέπεσε με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου μουσικού κινήματος και σε ένα δεύτερο επίπεδο ο αναγνώστης έχει ακριβώς την ευκαιρία να γίνει κοινωνός αυτής της μουσικής πανδαισίας από μουσικές του κόσμου, μέσα από τις αφηγήσεις της Στασινοπούλου. Φεστιβάλ, πολύ ανοιχτοί άνθρωποι που κόμιζαν την ομορφιά της πολυπολιτισμικότητας, οι σημαντικότερες προσωπικότητες αυτής της μουσικής και βιομηχανίας, αποτέλεσαν σταθμούς ενός υπέροχου ταξιδιού συνεχώς “On the Road”. Εάν αυτό θα είχε συμβεί εφόσον οι Κρίστη Στασινοπούλου και Στάθης Καλυβιώτης δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά στην Ελλάδα είναι μάλλον δύσκολο να απαντηθεί. Όλα τα υπόλοιπα όμως είναι εδώ σε αυτό το βιβλίο. Το οποίο δεν είναι ένα απλό τεφτέρι ενός μουσικού, αλλά το απόσταγμα μιας πολύ σημαντικής μουσικής καριέρας, που ήταν όντως διεθνής. Και σίγουρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον! 

Ακολουθούν τα όσα σημειώνει  (στο οπισθόφυλλο) η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου, Κρίστη Στασινοπούλου “Στα “Ημερολόγια On the Road” διηγούμαι τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις μου από τα εικοσιπέντε χρόνια που, μαζί με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μπάντα μας, γυρνάμε τον κόσμο παίζοντας τη μουσική μας. Από τα διάφορα, διεθνή μουσικά φεστιβάλ, τα φημισμένα συναυλιακά μέγαρα ή τα θρυλικά αντεργκράουντ κλαμπάκια των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης και της Αμερικής, μέχρι τις πολιτιστικές συναυλίες σε απομακρυσμένα χωριά εξωτικών χωρών, δυσκολίες αλλά και πλάκες του δρόμου, γνωριμίες με ενδιαφέροντες μουσικούς όλων των εθνικοτήτων, πολιτιστικές ομοιότητες και διαφορές… δεν γινόταν παρά να τα καταγράφω σχεδόν καθημερινά μέσα στα βαν, τα αεροπλάνα και τα τραίνα, σε δωμάτια ξενοδοχείων, αίθουσες αναμονής, καμαρίνια. Την εποχή της πανδημίας βρήκα την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω και να καθαρογράψω αυτά τα κείμενα και να σκανάρω τα σκιτσάκια μου, ξεχασμένα ανάμεσα στις σελίδες. Γραμμένα μέσα από τη δική μου ματιά και έχοντας ήδη διανύσει μια πολύχρονη πορεία στα αντίστοιχα μουσικά πράγματα της χώρας μας, θεώρησα ενδιαφέρον, ευχάριστο, ίσως και χρήσιμο, να τα μοιραστώ…”

Λίγα λόγια για την Κρίστη Στασινοπούλου

Η Κρίστη Στασινοπούλου άρχισε να συνεργάζεται το 1989 με τον μουσικό Στάθη Καλυβιώτη, που προερχόταν από τη σκηνή του ελληνικού πανκ. Μαζί με τον ντράμερ Βαγγέλη Βέκιο και τον κιθαρίστα Κωστή Αναγνωστόπουλο, σχημάτισαν το εθνο-πανκ γκρουπ “Σελάνα”. Από την εποχή εκείνη συννεργάζεται μόνιμα με τον Στάθη Καλυβιώτη. Μαζί ηχογράφησαν τους δίσκους “Υφαντόκοσμος”, 1997, και “Ηχοτρόπια”, 1999, το οποίο έφτασε στο Τοπ 10 των πωλήσεων της World Music στην Ευρώπη. Το 2003, το LP “Τα μυστικά των βράχων”/”The Secrets of the Rocks” έφτασε στο Νο 1 του ίδιου καταλόγου, ενώ ανάλογη επιτυχία -και διεθνή κυκλοφορία- είχαν και οι επόμενοι δίσκοι της, “Ταξιδοκόπιο”, 2007, “Greekadelia”, 2012, και “Νυν”, 2016, αναδεικνύοντάς την σε μια από τις καλύτερες Ελληνίδες ερμηνεύτριες της World Music. Ως συγγραφέας, η Κρίστη Στασινοπούλου έχει υπογράψει δύο βιβλία: τη συλλογή διηγημάτων “Επτά φορές στην Αμοργό” (Καστανιώτης, 1992) και το μυθιστόρημα “Πύρινη ρομφαία” (Λιβάνης, 1995).

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ
https://www.facebook.com/Kristi.Stassinopoulou

 

Share this Article