Γιώργος Μαυρίδης, Τραγούδια & σκοποί της Δράμας – Κυκλοφορία Βιβλίου και cd

Από τον Σωτήρη Μπέκα

Ο Γιώργος Μαυρίδης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού, που φαίνεται να αντλεί την εξέλιξη του στο εγχειρίδιο προσανατολισμού, που διατηρούσαν οι παλιοί αυτοδίδακτοι μουσικοί θεματοφύλακες της δημοτικής μας παράδοσης. Αυτοδίδακτος και ο ίδιος, ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι του, το 2011, με την παραδοσιακή μουσική της Δράμας και την μακεδονική λύρα και πολύ σύντομα (2013) έγινε ο βασικός μουσικός στη λύρα και το τραγούδι στο έθιμο των Αναστενάρηδων της Μαυρολεύκης Δράμας. Ακολούθησαν αρκετές εργασίες πάνω σε μουσική επένδυση θεατρικών παραστάσεων, αλλά και δύο δισκογραφικές δουλειές με ρεπερτόριο από τη Δράμα, η μια με παρουσία στο bandcamp (“Της Εξοχής Πουλάκια”) και η άλλη στο YouTube (“Μακεδονικά Τραγούδια Δράμας”).

Ως φυσική συνέχεια, η νέα του δισκογραφική δουλειά “Η λύρα και ο νταχαρές χορό εστήσανε εχθές. Τραγούδια & σκοποί της Δράμας” (ΚΕΠΕΜ, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης) έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά μουσικών καταθέσεων, που ξεχωρίζουν πάντα για την αισθητική τους και την προσεγμένη επιμέλεια. Είτε πρόκειται για προσεγγίσεις της Δραμινής μουσικής παράδοσης με μία απλή όσο και “ακατέργαστη”, ευθεία, δυνατή, αλλά μη επιτηδευμένη ερμηνεία, είτε για μουσικές συνθέσεις που έχουν δημιουργηθεί για θεατρικές παρατάσεις, με ύφος που χαρακτηρίζεται από ambient, ηλεκτρονικά στοιχεία, και πειραματικούς ήχους. Το cd περιέχει μία ανθολογία μερικών από των ομορφότερων τραγουδιών της περιοχής της Δράμας, ερμηνευμένα με τον τρόπο που μόλις περιγράψαμε. Μια μουσική προσέγγιση με αρχέγονα χαρακτηριστικά, η οποία φέρει έναν ήχο, απλό αλλά και καταδηλωτικό. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι ο Μαυρίδης επιλέγει μια λιτή ενορχήστρωση που εκπληρώνεται από τον ίδιο (Λύρα Μακεδονίας, Τραγούδι) και τον Βασίλη Κόκλα (Νταϊρές, Τραγούδι).

Επίσης, σημαντική δουλειά έχει γίνει συνολικά ως προς την παραγωγή και την απόδοση της δισκογραφικής δουλειάς, με ένα πολύ πλούσιο και ενημερωτικό ένθετο, το οποίο περιέχει πληροφορίες για τη μουσική της Δράμας, τη Λύρα της Μακεδονίας, τη Γκάιντα, τον Νταϊρέ, τα τοπικά έθιμα, για τους χορούς της περιοχής και φυσικά για κάθε τραγούδι ξεχωριστά.

Επίσης, σημαντική δουλειά έχει γίνει συνολικά ως προς την παραγωγή και την απόδοση της δισκογραφικής δουλειάς, με ένα πολύ πλούσιο και ενημερωτικό ένθετο, το οποίο περιέχει πληροφορίες για τη μουσική της Δράμας, τη Λύρα της Μακεδονίας, τη Γκάιντα, τον Νταϊρέ, τα τοπικά έθιμα, για τους χορούς της περιοχής και φυσικά για κάθε τραγούδι ξεχωριστά.

Αξίζει να ανακαλέσουμε εδώ τα λόγια του Γιώργου Μαυρίδη, έτσι καθώς δίνουν τον επίλογο στο συγκεκριμένο ένθετο “Τέλος, ευχαριστώ θερμά όλους τους ανθρώπους που προηγήθηκαν από εμάς, κράτησαν ζωντανές τις παραδόσεις, τα όργανα, τους χορούς, τη μουσική και τα έθιμα μέχρι σήμερα. Σε αυτούς αφιερώνεται η έκδοση αυτή ως ελάχιστος φόρος τιμής και ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτά που μας παρέδωσαν. Η δική μας υπόσχεση είναι να τα μεταλαμπαδεύσουμε αναλλοίωτα στις επόμενες γενιές και να κρατήσουμε την αλυσίδα της παράδοσης άρρηκτα δεμένη εις το μέλλον, δημιουργώντας δυνατή σχέση με τις ρίζες μας”

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Μαυρίδη

Γεννήθηκε το 1984 στη Δράμα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. και του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του London College of Music, Thames Valley University. Από το 2011 ξεκίνησε η επαφή του με την παραδοσιακή μουσική της Δράμας και την μακεδονική λύρα. Στην εκμάθησή της είναι αυτοδίδακτος. Το 2013 γίνεται ο βασικός μουσικός στην θρακιώτικη λύρα και το τραγούδι στο έθιμο των Αναστενάρηδων της Μαυρολεύκης Δράμας, στο οποίο συμμετέχει ανελλιπώς.

Από το 2013 εργάζεται και ως οργανοποιός έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα οργανοποιίας του ΚΕΠΕΜ – Ωδείο “Σίμων Καράς” με δάσκαλο τον Μανώλη Γιαννουλάκη. Συμμετείχε στην 8η και 9η Συνάντηση λύρας και οργάνων με δοξάρι (2015, 2017), που γίνεται στην Κάσο, αντιπροσωπεύοντας τη μακεδονική λύρα. Ώς οργανοποιός έχει λάβει μέρος στην 1η και 2η Έκθεση παραδοσιακής οργανοποιίας του Ωδείου “Σίμων Καράς”, ενώ διδάσκει λύρα Μακεδονίας και Θράκης στο ίδιο Ωδείο.

Έχει εκπροσωπήσει τη μουσική της Δράμας σε αρκετές παραστάσεις παραδοσιακών χορών και αντίστοιχα σεμινάρια στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το 2020 συμμετείχε με την λύρα ως μουσικός επί σκηνής στην παράσταση “Πέρσες”, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει συνθέσει μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις και το 2013 έπαιξε μακεδονική λύρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στην παράσταση “Άσκηση Επίδαυρος Σύσσημον”.

Οι συντελεστής της παραγωγής

ΚΕΠΕΜ – Ωδείο “Σίμων Καράς” (Παραγωγή), Γιώργος Μαυρίδης, Ιορδάνης Μαντζούρης, Δημήτρης Μαντζούρης (Οργάνωση Παραγωγής – Συντονισμός), Γιώργος Μαυρίδης (Λύρα Μακεδονίας, Τραγούδι), Βασίλης Κόκλας (Νταϊρές, Τραγούδι), Γιώργος Μαυρίδης (Ηχογράφηση – Μίξη)

ΚΕΙΜΕΝΑ
Κατερίνα Αστερίου-Καβάζη
Γιώργος Μαυρίδης
Βασίλης Κόκλας
Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας (ΚΕΠΑΑΜ)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΘΕΤΟΥ BOOKLET Αντωνία Μιχαλακάκου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Γιώργος Καβάζης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Περικλής Μαθιέλης

Πληροφορίες για το cd
https://kepemshop.gr/

Και για τη μουσική του Γιώργου Μαυρίδη
https://mavridis.bandcamp.com/music

 

Share this Article