“Στου Ταξιάρχη το Πλατύ” η Αγάπη Μπαίνει στον Χορό

Από τον Σωτήρη Μπέκα

Η αλήθεια είναι πως η Τήλος είναι μια στάλα λιγότερο γνωστή από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, όχι γιατί στερείται ιστορίας, πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς, αν μη τι άλλο, όχι, αλλά σαν από καπρίτσιο που κρατάει χρόνια, αγωνίζεται η ίδια να κρατάει τα μυστικά της, μόνο για όσους βάλουν τον εαυτό του στη διαδικασία να την ανακαλύψουν. Μία από τις πιο ακριβοθώρητες πτυχές της είναι και η τοπική δημοτική μουσική, για την οποία έχουν βγει μετρημένες εκδόσεις και έχουν γίνει ανάλογες καταγραφές. Να, σαν αυτή που σήμερα προλογίζει το single που φέρει προς άκουσμα ένα από τα πιο δημοφιλή και όμορφα τραγούδια της Τήλου, με τον τίτλο “Στου Ταξιάρχη το πλατύ”. 

Η πρωτοβουλία ανήκει στον συνθέτη, Μιχάλη Κουμπιό, ο οποίος μας προλογίζει εδώ μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τραγούδια της Τήλου, μέσω της οποίας θα εκφράσει τόσο την αυτονόητη αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του, ενώ θα καταθέσει και την εργασία του με την μελέτη παλαιότερων σχετικών πηγών, αλλά και προσωπικών επιτόπιων καταγραφών στο νησί. 

Η σημερινή κυκλοφορία αποκαλύπτει ήδη ένα καλοδουλεμένο υλικό, το οποίο εν προκειμένη ερμηνεύουν οι Μαρία Αναματερού (τραγούδι), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (λαουτοκίθαρο, λαούτο), Γιώργος Βενέτης (σαντούρι), Στέφανος Λαρεντζάκης (κρουστά). 

Σε ό,τι αφορά την ιστορία που υπάρχει για συγκεκριμένο τραγούδι, ο Μιχάλης Κουμπιός εξηγεί: “To “Στου Ταξιάρχη το πλατύ” είναι ένα ερωτικό τραγούδι με αναφορά στον πολιούχο του Μεγάλου Χωριού της Τήλου, τον Ταξιάρχη. Το τραγουδούσαν συνήθως ανήμερα της γιορτής του στις 8 Νοεμβρίου, στο γλέντι που στήνονταν στο κοντινό καφενείο αλλά και στις 28 Ιουλίου στο  εορταστικό γλέντι, που πλαισιώνεται από το έθιμο της «κούπας» στον περίβολο της εκκλησίας του Ταξιάρχη. Κατά το παρελθόν  η “βραδιά της κούπας” ήταν η αφορμή για να συναντηθούν οι νέοι με τις νέες του νησιού και να πλεχθούν τα πρώτα ειδύλλια. Το τραγούδι οι παλιοί Μεγαλοχωρίτες όχι μόνο το τραγουδούσαν αλλά και το χόρευαν, κι επειδή είχε ειδική αποστολή το είπαν Αποστολίτικο. Ποια ήταν η αποστολή του; Με τον χορό αυτό οι Τηλιακοί εξασφάλιζαν τη συγκέντρωση ενός σημαντικού ποσού για να μπορεί το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του. Το έθιμο αυτό τηρείται αδιαλείπτως έως σήμερα στην Τήλο. Το βράδυ της 28ης Ιουλίου, όλοι συγκεντρώνονται στον βοτσαλωτό περίβολο του Ταξιάρχη για το γλέντι. Κι όταν το γλέντι φουντώσει ένα βαθύ σκεύος γίνεται ο πρωταγωνιστής της βραδιάς. Μόλις ξεκινήσει ο Αποστολίτικος  χορός, η κούπα περνά από γυναίκα σε γυναίκα. Η γυναίκα που παίρνει στο χέρι την κούπα χορεύει πρώτη και ο άντρας που την τιμά, ρίχνει μέσα τον οβολό του. Στη συνέχεια η κούπα περνά στα χέρια της επόμενης γυναίκας που κι εκείνη θα χορέψει πρώτη και ούτω καθεξής. Στη Νίσυρο και στην Κω ο Αποστολίτικος χορός χορεύεται σαν οργανικός σκοπός, αλλά δεν τραγουδιέται”

Μάθετε περισσότερα εδώ
https://orcd.co/stoutaxiarhitoplaty

 

Share this Article