Από τον Σωτήρη Μπέκα
Terra Melodia σημαίνει η “μελωδία της γης” και οι Σταυρούλα Μάλφα (σαντούρι, φωνή), Ηλίας Μάλφας (βιολί) και Γεράσιμος Μπέκος (ακορντεόν, λαούτο, λάφτα) χρησιμοποιούν τον όρο ακόμη πιο συγκεκριμένα, ώστε να πρσδιορίζει τη “μελωδία της δικής μας γης”, δηλαδή της Ελλάδας.
Οι τρεις τους γνωρίστηκαν και συνδέθηκαν φιλικά και μουσικά στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου με κοινό σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος την αγάπη για τις πρωτότυπες ερμηνείες ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και μουσικής άλλων παραδόσεων. Οι επιρροές τους εκτείνονται σε πολυφωνικά και βυζαντινά ακούσματα ενώ πειραματίζονται με καινότροπες, αρμονικά και οργανικά, διασκευές.
Τί σημαίνει όμως για τους Terra Melodia η μουσική της “δική μας γης”; Τί σημαίνει η δημοτική μουσική; “Είναι σίγουρα μέρος της ταυτότητας μας, κι είναι τεράστιο το κίνητρο που έχει δοθεί στους νέους μουσικούς για να ασχοληθούν με αυτή τη μουσική. Είναι κάτι που αξίζει να το γιορτάζουμε. Γιατί, άλλωστε είναι κάτι δικό μας. Αυτό που αποκαλούμε ως “αυθεντικό” είναι το παλιό, το πρώτο. Μετά ήρθαν οι απομιμήσεις του παλιού. Από την πλευρά μας, εμείς προσπαθούμε να μιμηθούμε τους παλαιότερους μεγάλους μουσικούς, αλλά και να κρατήσουμε τα ηχοχρώματα που ταιριάζουν σε κάθε περιοχή. Έχει σημασία, οι μιμήσεις αυτές να είναι πάρα πολύ καλές, χωρίς πολλές αλλαγές ώστε να μην χάνεται η ουσία και η ισορροπία της παραδοσιακής μουσική”, τοποθετείται η Σταυρούλα Μάλφα και εξηγεί επίσης πως “Με όλα τα παιδιά, γνωριστήκαμε στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, στο σχήμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, υπό καθηγήτρια την κ. Αγγέλου. Ωστόσο, ο Γεράσιμος Μπέκος που ξεκίνησε ακορντεόν στο Μουσικό Σχολείο, νωρίτερα και αυτοδίδακτα έμαθε να παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο μελετώντας τη μουσική από την Ανατολική Ρωμυλία και άλλες περιοχές. Το ίδιο έκανε με το λαούτο και την λάφτα. Το ταλέντο και η όρεξή του είναι μεγάλο παράδειγμα ικανότητας και βιωματικού παιξίματος, που μας εμπνέει και έχει δώσει μεγάλη ώθηση στο συγκρότημά μας”.
Πρόσφατα, οι Terra Melodia συμμετείχαν στην 4η συνάντηση νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής “Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα”, που διοργάνωσε ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ποιά είναι η σημασία και η αξία για ένα σχήμα νέων μουσικών να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ, που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση;
“Είναι μεγάλη τιμή για ένα συγκρότημα, η επιλογή σε ένα Φεστιβάλ που ως κύριο μέλημα του έχει να διατηρεί την ποιότητα στο συγκεκριμένο χώρο και να δίνεται η ευκαιρία έκφρασης σε πολύ αξιόλογα νέα σχήματα, όπως συνέβη και φέτος. Επιπλέον, είναι και μια σπουδαία ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας, να δούμε τί υπάρχει από μουσικό δυναμικό στη γενιά μας, ποιες είναι οι διάφορες προσεγγίσεις στη δημοτική μουσική, και ειλικρινά χάρηκα πολύ που είδα αυθεντικά παραδοσιακά συγκροτήματα, και πολύ αξιόλογους μουσικούς. Είναι τεράστια η χαρά να βλέπουμε ένα τόσο υψηλό επίπεδο και μουσικούς με μεγάλο ενδιαφέρον. Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό”, αναφέρει η Σταυρούλα Μάλφα.
Στη δική τους προσέγγιση, οι Terra Melodia επικεντρώνονται ιδιαίτερα στο στοιχείο του χορού. Στη δημοτική μουσική, άλλωστε, μουσική και χορός είναι στοιχεία άρρηκτα συδενδεμένα. Έτσι, βασικό τους κριτήριο στις επιλογές του ρεπερτορίου τους, είναι ένα κομμάτι να είναι δυνατόν να χορευτεί. Δεν επιδίδονται σε αλλαγές στους ρυθμούς και το ιδίωμα κάθε περιοχής, ωστόσο με πολλή προσοχή προσθέτουν κάποιες μουσικές “πινελιές” που μπορεί να κάνουν το αποτέλεσμα πιο ενδιαφέρον.
Το ρεπερτόριό τους εν τέλει, περιλαμβάνει τραγούδια από αρκετές περιοχές, και σκοπεύουν να το διευρύνουν σε περισσότερες, ακόμη και σε αυτές που δεν αξιοποιούν συχνά, τα μουσικά όργανα των Terra Melodia (σαντούρι, βιολί, ακορντεόν, λαούτο, λάφτα).
“Ο Γεράσιμος εκτός από λαούτο, παίζει και ακορντεόν και μας έφερε κοντά με το ρεπερτόριο της Θράκης, που μας έχει αρέσει ιδιαίτερα. Σκοπός μας είναι να μελετάμε κάθε φορά και μια περιοχή, να μαθαίνουμε τη μουσική της καλά και να συνεχίζουμε στην επόμενη. Από τα νησιώτικα μας αρέσουν τραγούδια από τις Κυκλάδες, αλλά και από το Βορειοανατολικό Αιγαίο”, εξηγεί η Σταυρούλα Μάλφα.
Ο Παναγιώτης Βέργος (σαντούρι), η Αρετή Κετιμέ (σαντούρι), καθώς και ο Γιώργος Κώτσικας (βιολί) είναι οι μουσικοί που ουσία έχουν επηρεάσει καθοριστικά μέχρι στιγμής, καθώς μαθήτευσαν και κοντά τους. Ωστόσο, δεν κρύβουν ότι έχουν αντλήσει έμπνευση και το χώρο της κινηματογραφικής μουσικής και πιο συγκεκριμένα από τα έργα των Hans Zimmer και John Williams.
Περισσότερες πληροφορίες
https://www.facebook.com/profile.php?id=100092475242556
https://www.youtube.com/@TerraMelodia